Doorleefd boek over kwetsbaarheid in de coachingspraktijk
Marijke Leys staat erom bekend dat ze als geen ander de kwetsbaarheid in mensen naar boven kan halen en in haar boek Kwetsbaarheid als kompas laat ze zien hoe dat in zijn werk gaat. Ze moedigt haar lezers aan om met meer durf te leven en zo ook het goede voorbeeld voor anderen te zijn.
Positieve trend
Contact maken met je kwetsbaarheid is een positieve trend. Het is een teken van onze menselijkheid en wil zeggen dat we mogen falen. Kwetsbaarheid maakt ons sterker, aldus Leys, ook in onze relatie met anderen. Toch is er nog een groot verschil tussen weten dat het mag en het ook daadwerkelijk dóen. Met dit boek breekt Leys een lans voor onze kwetsbaarheid maar herinnert ze ons er ook aan dat we mild voor onszelf moeten zijn als het niet direct lukt ons kwetsbaarder op te stellen.
Praktijkvoorbeelden
Aan de hand van drie verhalen uit haar eigen praktijk, deelt Leys haar kennis over kwetsbaarheid. Waar het vandaan komt, hoe en wanneer je het kunt laten zien en hoe je anderen kunt helpen zich kwetsbaar op te stellen. In de verhalen verweeft ze haar theoretische kennis en passeren verschillende aspecten de revue, zoals de beschermers van onze kwetsbaarheid, de impact van onze geschiedenis, de innerlijke criticus en schaamte, en de interactiepatronen tussen mensen als de onderliggende kwetsbaarheid geen ruimte krijgt.
Inspiratiebron voor professionals
Kwetsbaarheid als kompas is bedoeld als leidraad en de auteur pretendeert allerminst een absolute waarheid te verkondigen. Het boek wil in de eerste plaats een inspiratiebron zijn voor hulpverleners en begeleiders, zoals coaches en psychotherapeuten. Het is echter even interessant voor wie interesse heeft in persoonlijke ontwikkeling. Het biedt een inkijk in de hoofden van de cliënt én de begeleider.